Olen lukenut paljon siitä lähtien kun kirjojen kiehtova maailma avautui minulle ensimmäisinä kouluvuosinani. Se oli järisyttävä elämys. Minulla oli kirjasto naapurissa, ja olin varmaan sen ahkerin lainaaja. Poikavuosinani seikkailukirjat olivat mielilukemistani.
Aikuisiässä kirjallisuusmakuni on pysynyt vuosien mittaan pohjimmiltaan samanlaisena, mutta toisaalta minulla on ollut erilaisia kausia. Olen aina pitänyt kirjallisuudesta, jonka kieli on ilmaisevaa, ilmeikästä ja nasevaa ja joka on tyyliltään korkeatasoista ja yhtenäistä. Arvostan myös psykologisesti syvällistä otetta.
Olen perehtynyt etenkin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kaunokirjallisuuteen. Olen lukenut esimerkiksi Kiven, Ahon, Canthin, Pakkalan ja Järnefeltin tuotannon. Myös venäläiset klassikot, kuten Dostojevski, Gogol ja Tšehov, ovat olleet suosikkejani. Myöhemmästä venäläisestä kirjallisuudesta Solzhenitsyn oli minulle hurja elämys. Hänen viljelemänsä nerokas ironia on hykerryttävää. Luin miltei kaikki häneltä ilmestyneet teokset, ja niitä on todella paljon.
Mainitsemani teokset ovat vain makupaloja; ei olisi mitään tolkkua lähteä luettelemaan enemmän kirjailijoita, joiden teoksista olen pitänyt. Totean vain, että kaunokirjallisuuden lisäksi olen lukenut runsaasti psykologista ja hengellistä kirjallisuutta.
Viime vuosina minulla on ollut dekkaribuumi. Jostain syystä – varmaan vastapainoksi vastuulliselle ja vaativalle työlle – olen nauttinut sydämeni kyllyydestä laadukkaista dekkareista. Parhaita niistä ovat mielestäni ruotsalaiset ja norjalaiset, esimerkiksi Henning Mankelin ja Karin Fossumin, dekkarit. Niissä on mukaansatempaavaa kerrontaa, monitasoinen, taitavasti etenevä juoni ja oivaltavaa psykologista kuvausta. Suomalaisista dekkaristeista minua miellyttävät eniten Seppo Jokinen ja Matti Yrjänä Joensuu.
Saapa nähdä, jatkuuko dekkaribuumi vielä pitkään. Tuntuu siltä, että olen lukenut jo miltei kaikki kiinnostavimmat dekkarit. Ehkäpä olisi taas välillä jonkin muun kirjallisuuslajin aika.
19.4.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Suosittelen runoutta: maailmankirjallisuuden helmiä siitä. Jos et ole aiemmin sukeltanut tämän lajin syvyyksiin, esim. Khalil Gibranista voisi aloittaa, hän on elämänviisauden profeetta.
Minulle runous on ihmiskunnan arvokkain aarre. On miltei mahdotonta ajatella elämäänsä ilman sitä.
Niin suurta ja kaunista.
Tosi on, Maaria, että runoutta olen lukenut suhteellisen vähän muihin kirjallisuuden lajeihin verrattuna.
Suomalaisista runoilijoista Aaro Hellaakoski on ehdoton suosikkini. Hänen runojaan olen joissain tilanteissa intoutunut laususkelemaankin. Niillä on ihmeellisen herkkä kosketuspinta tunne-elämääni.
Ulkomaisia runoilijoita tunnen paljon huonommin. Gibranin tiedän mutta en ole hänen runouteensa syventynyt.
Miten lie eksyin tänne blogiisi. Mutta kattava listaus mielilukemistoa täällä. Minä olen ihan venäläisklassikko-hullu. Vaikka ei oikein enää tunnu löytyvän aikaa lukemiseen, olen kuitenkin rohkeasti aloittanut Anna Kareninan. Se on surkeasti kesken - huutaa joka ilta lukijaansa. Ostin tuon kaksiosaisen AK:n viime vuonna kirjamessuilta. Suomennoksena jo varsin mielenkintoinen :)
Tulee myös mieleeni eräs Anton Pavlovitš Tšehovin hauska tarina; Kaksintaistelu. Miten se onkin jäänyt niin elävästi mieleen...siellä kirjamessuilla räpläsin Tšehovin novellikokoelmaa, mutta en sitten ostanut. Nyt harmittaa! Mutta saahan noita :D
Kiitos kommentista, Angela!
Minäkin muistan yllättävän paljon kohtauksia Tšehovin novelleista ja näytelmistä. Ilmeisesti hänen viipyilevä ja samalla psykologisesti oivaltava kerrontansa jättää helposti muistijälkiä.
Lähetä kommentti